MARI MENGIKUT

Me and you :)

gravatar

bulan bintang

tadi kami sekeluarga pergi ke padang golf UPM..ader event Star Gazing 2009..ma dah lama dah bayar rm15 sekepala untuk event nih..skali dgn bbq..so mmg baguslah..lepas maghrib kami geraklah ke lokasi..masih hujan..xpe2..x dpt tgk bintang, makan pon jadik la..huhu..sampai2 je, org dah start bakar2..then kami dialu2kan oleh ucapan dekan FPP (fakulti pengajian pendidikan) dan presiden kelab (tak hingat nama kelab). kelab ni under FBI FPP jugak la..lepas aje ucapan, kami makan2 dulu..part ni besh! byk fud dia..antaranye adalah mushroom soup, roti panggang, then bbq ayam, daging, kambing, ader nasik goreng, sosej, sayor, salad, ice cream n puding..ayaq dia besth..sirap+ice cream! konon2 float la kan..hahaha..pas makan2, kami masuk ke hall dan dengar taklimat mengenai alam cakerawala pulak..disampaikan oleh ahli kaji bintang, bule cek kt website falakonline k..sonok ilmu falak nih..macam2 dia terangkan..dan dia tunjuk secara visual, setakat mana pengetahuan manusia ttg alam semesta..kita di bumi, dalam galaksi bima sakti bersama jutaan bintang2 lain, ada beratus juta billion galaksi! sampai satu tahap..dia tunjukkan titik banyak..titik2 tuh sume galaksi la..berbillion ok..then sekeliling tu hitam..kenapa? dia kata, sampai situ aje pengetahuan manusia..selebihnya, belum dikenal pasti..then kita tgk matahari gile besa kan..rupenye, ader lagi bintang yg super besar..jika dinisbahkan, matahari tu, lukisan dia hanya sekadar titik, dan bintang tu berjuta kali ganda besarnya dari matahari..dia siap tunjukkan la bintang tuh..subhanallah..so, enjoy ye pics nih!


..gambar gedik bersama..ni sebelum mula majlis..

..ni kire my 1st round makan la..ader sosej, kambing, lembu dan ayam..next? x snap..rakus sgt..

..ni during the taklimat..dia punyer software mmg sgt mengagumkan! well, org kaji bintang mmg la ader kan..heheh..

..ma dan ayah..ma sgt eksaited oke..


..ni kt luar..seb bek la event nih x ramai gile..so x yah nk rebut2..hehe..ade 3 telescope..zooming the moon, and the saturn (zuhal kot BM dia..huhu)..mmg nampak la gegelang yg mengelilingi saturn tu..kagum!


..ni adelah bulan, yg i snap dari teleskop..gigih buh cam kat tpt bubuh mata tu..hehe..cuba korg klik gambaw bulan tu..bule kot nampak roughly kawah2 dia..sory, mmg x dapek la gambar sejelas yg mata sndiri tgk kan..tp nih je yg i bule share kan..


kesimpulannye, mmg aktiviti nih sgt besth! lagi besth sbb pegi ngn family..then dpt byk ilmu baru ttg bintang2 yg kita x tau..sonok tgk ma yg eksaited abes..hehe

gravatar

You have a very nice looking blog! I don't understand what you're writing about, but I enjoy the layout! :)

gravatar

thnx martina..thnx 4 droppin by..

Blog Widget by LinkWithin