MARI MENGIKUT

Me and you :)

Archives

gravatar

ikhlas.

diam x diam, dah seminggu berlalu..dah seminggu cuti sem..cuti berbaki lagi 2 minggu..masa inilah yg aku akan gunakan utk perbaiki diri..byk sgt perkara yg perlu diselesaikan..

mula2 aku restok baju..dah booking 3 bazaar..weekend ni pun ada, di subang parade..mai la memeriahkan ok..special thanks to friends yg dtg dan membeli pada hari aku restok baju..x menyempat2..seb bek dah iron..seronok layan customers kt umah..boleh beramas mesra sambil menjaja..heheh..oh, my lecturer pun pelanggan setia..kalau stok baru sampai, adaaaa je dia kt umah..

lepas tu, aku mula carik sekolah menjahit..yaaa, sekolah menjahit..bukan kelas menjahit..sbb kelas x sediakan sijil tp sekolah ada persijilan..lepas lulus boleh sambung diploma..yg jahit2 baju pengantin tuuuu..tp aku tade plan nk sambung diploma..aku jual baju moden, belum terniat nk jahit2 baju pengantin..aku dah call pun tempat tu..insy boleh mula x lama lagi..sbb ape perlu belajar menjahit? bagi aku, itu perlu..sbb aku nk nilai kualiti baju yg aku jual..aku nk pastikan jahitannya bagus..aku nk ada kemahiran yg mana aku boleh menjahit bila2 masa kalau ada nk perbaiki produk dan sebagainya..sekarang aku mmg xreti..tp insyaAllah, dalam masa 3-4 bulan nnt tamat la sijil tu..along dan aku mmg dah lama setuju dgn cadangan aku belajar menjahit ni..sehari 2-3 jam je pun..tade hal!

aku jugak dah mula mengajar piano balik..last student, anak encik kamal masa aku study kt uniten dulu..sekarang aku ajar 2 org..insy lagi 2 mggu akan bertambah lagi seorang..seperti biasa, aku cas harga murah saje...tp pengambilan terhad la..aku tanak la ajar ramai2..asalkan study x terganggu sudah =)

bila aku pikir2 balik..yg aku dok sibukkan diri masa cuti ni berbaloi ke? sbb kesibukan semester lepas tu azab gile, patutnya aku berehat2..tp bila aku termenung balik dalam 2-3 jam gitu, aku rasa berbaloi! sbb niat aku nk tambahkan ilmu di dada..nk cari rezeki halal..nk ada pendapatan sebelum aku tamat belajar..aku mula dari bawah, seriously takde jalan singkat..jadi aku rasa gembira dan ikhlas..aku rasa nikmat!

aku mahu kamu semua jgn bising, jgn komplen itu ini..sbb aku cuma ingin gembira dengan cara aku sendiri..



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

akulah pompuan gila itu!

emmm, sedapnye bau..sapa mau tomyam angkat kening!! ok ceritanya begini, pg2 lagi aku dah gigih ke kedai beli bahan2 nk masak tomyam..ok2, tipu..tengahari sebenarnya..niat di hati mmg teringin nk masak tomyam campur..pompangpompang, dah siaplah beli barang..dgn gigih dan semangatnya aku pun mula la masak..gigih, sampaikan baju x sidai dulu, pokok bunga pun x siram lagi..

dgn senyuman ikhlas, aku masukkan bahan2, kacau, tumis segala mcm benda..aku x guna ajinomoto ketika masak maka aku kena fokus utk seimbangkan garam, gula dan cuka..kurang masam, aku tambah cuka, kurang masin aku tambah garam..kacau2..senyum lagi..tak ubah macam pompuan gila..tp aku percaya, kalau kita masak dgn ikhlas dan penuh kasih syg, masakan kita akan sedap..tu aku la yg percaya..

aku terus berperilaku aneh sambil memasak, sehingga satu ketika aku tersentap..senyumanku pudar..wajahku pucat seketika..hoih! byk gile aku masak! ayam sampai sekor! selambak udang n sotong lagi..tu x kira tomato n kobes berbaldi2..periuk besaaaaaaaaa..adeh! perutnya cuma aku, adik, dan popo (nenek)..tp aku da masakkan bubur ikan masin utk popo..ma ngn ayah sok baru sampai..sapo nk ngabehkan ni??

peluh mula merembes..aku text enche shimi..katanya dia xdtg bangi arini..sudah! aku pun keluarkan tupperware, masukkan sebahagian tomyam dalam tu..yaaaa, parents siti si soulmateku akan makan tomyam arini..call makcik dulu, katanya baru nk start masak..takpe, aku nk anta gak tomyam tu! alah, rumah selang 5 pintu jek..harap2 makcik n pakcik tade cirit birit la yeeeee..pakcik kate, tomyam aku menjadik..yippie! emm, kalau ada lebih, boleh la enche shimi merasa besok..nk paksa dia dtg sini lepas keje la esok!


hah, ni la dia..dalam gambar x nampak besar..tp senanyer diameter periuk ni 2 jengkal setengah ok! gila byk aku masak! aku gila!



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

langkah panjang =P

setelah merdeka mulai semalam, i da rasa gian nk berjalan..enche shimi pulak bizi dgn esemen, xkan la nk heret dia kan..memandangkan kad atm ayah maseh berada dalam tgn, haruslah kannnnnn..hikhik but dont worry, i jenis bole kawal diri ok =)

mula2 pegi mid..selamba jek jalan sorg2..sgt nikmat masa dok korek timbunan baju dalam jusco..oh, ni kt lobi dia..ada promo muvi alice in wonderland..nk g gak dekat2 cendawan gergasi tu tp ramai sgt la, sopping lg  bagus!!


bole tahanlah tangkapan kt sini =P..lepas tu langkah panjang ke sogo pulak..kt sogo ni kejap aje..sekadar melepas gian..lepas usik2 sket baju2 di sogo, i balik bangi terus..malas nk bersesak2..

itulah permulaan cuti sem kali ni..insy, akan terus melakukan aktiviti2 yg best sebelum mula belajar balik somewhere in april..uh, terus gugup bila pk pasal result! pufffff! tanak pk lagi!! now nk kemas2 rumah, sok ma n ayah balik..yay!!



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

tamatlah sem 4!

MERDEKA!! wah, gembiranya dah habis final exam! after exam td terus g kuar makan wit seema, marcus n kenneth..bwat lawak bodoh dan bertukar2 makanan..maklumlah, i baru 1st time pergi ke restoren tu, diorg da lama so diorg paksa i rasa2 makanan diorg..gilo!

oh, macam ringan je kepala lepas habis 6 papers..berat sgt3 la sem ni..bizi..setakat ini i rasa dah berikan yg terbaik, kecuali paper knowledge management..yg ni i rasa sedikit hampeh..tatau la bole dpt A ke tidak =(

ok, tup buku pasal exam! esok mcm nk start merayap2 kt kl..hikhik..sales, sales, sales, come to mama!




~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

u, yes..its u =)





~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

aku bukan gay

berzaman x wat tag! harini saje rajin nk wat tag from najilaa~

1. Adakah anda rasa HOT???

secara jujurnya, x hot pon..aku ni biase je la..nnt le aku tanye enche bopren aku hot ke x..hahaha

2. Upload wallpaper p/c / laptop yg anda guna sekrang!

erm, xde..sbb aku pakai ape yg mmg da ade dalam compaq neh..malas nk pakai gamba syok sendirik la..

3.cerita pasal gambar

gambar kaler biru, yg window vista nyer..haha

4.Bila kali terakhir anda makan pizza?

sebelum ma n ayah berangkat ke vegas..jumaat lepas..sodap! 


5.Lagu terakhir anda dengar

after midnight..aku soka lgu tuh!


6.Ape yg anda buat selain menyelesaikan tag ni

sambil study dan update blogshop..hahah yeeee, tak khusyuk..japg aku fokus study la!


7.Selain nama sendiri,anda dipanggil nama ape?

mastot, manjamas, manja (ni sedara n soulmate je panggil), angah, tempe (name ejekan kt skola)


8.Tag lg 8 org.
1)encik shimi
2)apom
3)bob
4)erin
5)ayza
6)kak sherry
7)farihan 
8)tajul


9.siapakah org no 1 kpd anda?

sudah tentu aku nyer bopren. kwat merajok! sgt syg weh, dan dia jugak supir terbaik aku =)

10. katakan sesuatu mengenai org no5

tgh hangat bercinta..hahaha..diuji dgn pelbagai dugaan yg besor2 tp dia mampu menghadapinya..dia ni pun member gossip2 aku..sedaps!

11. no3 ade hubungan ngn sape?

oh, dia ni byk scandal..tp yg paling ketara ngn jang nara la..jang nara bagi video tuuuu nk wish gudnyte! menyampah~

12. bagaimana pula dgn no 4?

dia pun dok berbahagia tu..hehehe..tp dia skang gila sibuk berbisnes..i like!

13. pesanan kepada org no 6

err, kak sherry..drive safely ke melaka nnt =)

14. adakah no 7 dan no 8 mempunyai persamaan?

ade2! both  amek tesl..cume tajul da habes prektikel..x dilupekan, both ex-mrsm..cume lelain mrsm je..

15. berikan 5 fakta yg anda taw tentang org yg mengetag anda
najilaa :
i)suke wat mcm2 pada rambotnya
ii)gile menari
iii)suke sopping
iv)masih belajar kt uniten
v)kiut..hehe


16. persamaan antara KAMBING dan LEMBU

diorg makan rumput, aku makan diorg

17. Perasaan anda wat tag ni.

kurang berperasaan..sbb aku ngantuk! hahaha

18. Adakah anda tau si razman itu sengal.
tatau..aku x berminat nk kawan ngn razman if dia x sengal pun..hahah sape razman?

19. GAY or LESS?

x mungkin la aku jadi gay..so aku jadi less jela..ngn siti ngn apom..aku nk paksa diorg bermadu..haha



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

si comel vitaminku


video



ni la vitamin aku. setiap kali tgk nyanyian ekslusif ilman sempena besday aku ni, mmg sengih jela manjang! dan gambar kt atas tu, kebulatan si fatih tu..x bole tahan ok! oh i miss them, all the time!!





~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

aku meraban

lamanya aku menyepi..musim exam ni, terpaksalah abaikan blog kejap..kalau aktip blogging jugak alamatnya keja x jalan la..sobsobsob..final exam dah nk sempai ke penghujungnya..tinggal lagi 2 papers je..Allah je la tau camne penatnye nk mengabeskan sem ni..esemen x berenti2! demi ilmu, kena la berusaha jugak!

selain tu, segala2nya bagus utk aku..bisnes ok, study masih on track, aku dan huney pun baik2 je..kami sekeluarga sihat..mmg bagus..gembira =) oh ye, saat ni, ma n ayah ada di vegas..dah masuk hari ketiga ma n ayah ada kt sana..harapnya ma dpt present paper dgn baik..miss them already =(

i have no mood nk tepek aktiviti2 best this time..sbb aku penat..aku cuma nk rehat secukupnya..tp malam ni nk tak nak kena study..sbb esok nk luangkan masa di saloon..jengjengjeng..a 'me' time tomorrow!! dalam masa yg sama nk kena bawak mimi adikku tu g berjalan jugak..g beli2 barang sume..xlah boring je dia kan..and i need a sweet escape jugak..tetiap hari tak menang tangan aku buat kerja rumah..ni belum kawin lagi nih! hahaha gila x cekap! dont worry huney, b akan prektis byk2 ok!

next in the list, nk cari kelas menjahit..yesssss, aku nk belajar menjahit! aku nk tambahkan ilmu di dada..nk jadi wanita..hikhik..okelah..aku rasa dah kelaut ni..mood pun cam x berapa betul..i think i need to see him tomorrow..wajib!! bye!! *nada manusia saiko*



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

tu je..

.CUAK.



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

I LOVE CORPORATE COMMUNICATION

i have to face the facts..jumaat still ada kelas..sabtu akan ada evaluation on corporate interviewing (ni pun bole jadi subjek ok)..tup2, senin da stat paper..whoah! x ke mereng pala hotak ni? keadaan kesihatan masih x bagus..batuk still teruk..kata ayah, mmg dari kecik aku batuk teruk..smpai tgh tidur pun boleh batuk..ayah kata..kalau dulu aku batuk, mmg keluar air mata ayah sbb kesian tgk aku..aku rasa sampai skarang pun ayah still kesian..sebab tu la setiap malam ayah buatkan air asam jawa, air limau madu, dan sapukan cuka kt leher..kasih ayah =)

tp be honest aku masih takut..yes, takut exam..6 subjek berat sem ni..bole ke score hah? uihhhhhh takot!

untuk menambah keyakinan diri, aku kena jerit kuat-kuat..

I LOVE CORPORATE COMMUNICATION!!!



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

demam exam?

final exam lagi seminggu..mcm x percaya! aku rasa aku ni jenis manusia yg takot exam..betol..menjelang exam, tgn aku akan sejuk dan kebas..perut bergelodak..berpeluh..aku kena cuba kawal itu semua..mungkin aku x cukup bersedia..tp dalam peperiksaan yg aku dpt suma A, pun aku mengalami simptom yg sama..so secara ringkasnya, aku cuma nk simpulkan yg aku ni manusia yg takot akan exam tak kira atas apa sebab sekalipun..

selalunya aku akan sakit masa exam..dari upsr, pmr, spm..aku x pernah sihat semasa mengambil peperiksaan..spm paper addmath, cirit birit sampai 4x g toilet..bayangkan, kertas 2 addmath yg x cukup masa tu, 4x aku berulang g toilet sampai aku kena mintak maaf kt pengawas peperiksaan..cakap aku x sengaja tp perut aku sakit yg teramat..diorg pulak syak aku tgk notes..setiap kali nk g toilet, diorg akan cek aku habis-habisan..tu x masuk denggi lagi..aku amek beberapa paper kt sepital sbb kena denggi..sadis sungguh spm aku..upsr? pmr? haha dah tentu2 aku demam masa periksa..cirit birit pun wajib kena..cuma mak aku tatau..aku x call bgtau sbb aku tanak mak aku risau..

dah masuk uni pun sama..dari uniten bawak ke kliuc..aku mcm tu ajela..dah besar ni pandai pulak nk feeling lebih..kalau x dpt jawab je, mule la nk menangis..terutama masa kt uniten..kt kliuc bole kontrol dah, sbb aku anxious je, tp soklan dpt jawab dgn baik..lepas ni aku ada niat nk sambung..part time or full time, bergantung la pada rezeki nnt..masa tu, aku camni lagi ke ha?

eh, lupa pulak..aku ucapkan semoga berjaya kt diri sendiri =)



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

i love bazaar lagik!

phew! mggu yg memenatkan dah berakhir! eh, minggu ni pon penat gak..tp gasaklah, redahkan saja..kalau nk tido2 je, bek takyah belajar..x gitu? hujung minggu lepas, i ngn along join bazaar dekat subang parade..alhamdulillah, rezeki melimpah ruah kali ni..bole dikatakan hasil jualan terbanyak la sepanjang kitorang join bazaar ni..syukur..terima kasih Allah!

kali ni, kami ubah susunan booth, kami perbaharui stok dan pakai penyangkut baju yg baru..mmg terasa la kelainannya..lain kali nk susun booth mcm ni lagilah! 1st day, mmg ramai yg datang membeli..i mmg target byk terjual sbb buat clearance sale..jual murah2 aje..dress yg cun2 pun jual murah2..selalunya lycra material ni, x sempat masuk blog pun dah habis..tp kali ni i tahan diri, x jual sgt kt kawan2..so byk la yg dapat jual di bazaar =) 1st day mmg x sempat nk snap gambar..2nd day baru la berkesempatan nk snap..meh tgk!

..kroni..ayah, ma, along (tauke), tak ketinggalan ilman yg duduk kt lantai tu..kak ida pulak tgh pergi menyusu fatih masa ni..kak ida sambar 4 helai ok dari booth i..dia ckp try kt rumah x feel..try kt bazaar baru feel..haha padahal memanjang kot baju tu ade je kt bilik along!..

..dalam pukul 1 lebih cux muncul! surpriseeee! dok sms mcm biasa..kate nk balik la, ngantuk la ape..sekali muncul..hampir histeria di tapak..hehe cux saye mmg camni, dia suke sgt wat surprise..dia tau gepren dia ni suka seperais2 nih..


..ni barang2 kepunyaan enche shimi..i tlg jualkan kt tapak..kotak ni, selain boleh smpan barang, boleh juga digunakan sebagai kerusi..boleh menampung berat sehingga 120kg, walaupun xde pape barang dalam dia..tested! along yg gabak tu pun lek je duduk..ramai jugak berminat dgn kotak ni..


..ni gambar booth keseluruhannya..1st day tu, my fren from terendak pun bukak booth jugak..kebetulan sebelah je! haha best2..jom la kita berjuang bersama wahai sahabat!..


..gambar tokey kecik..tokey besar dtg tlg set up je..pastu g balik tido..huh..xpe, kuli pon kulilah..btw, best ok bekerja ngn adik beradik sendiri ni..tp personal mmg x campur la..mana part along, alg amek..part i, i amek..sume ada blackk and white..senang!

oke, tu je utk bazaar kali ni..mggu depan kalau lama x update faham2 ajela ye..final exam lagi seminggu jek nih!


~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~


Blog Widget by LinkWithin