MARI MENGIKUT

Me and you :)

Archives

gravatar

merdeka 2009!!

SALAM MERDEKA SEMUA!

alhamdulillah, sudah 52 tahun kita merdeka..sejauh mana penghayatan anda ttg kemerdekaan, anda yg tentukan..sudah bertahun2 saye menyambut kemerdekaan di rumah..inilah masanya utk kami berkumpul dan melakukan pelbagai aktiviti bersama..jgn serkap jarang, dari awal bulan lagi ayah dah mengibarkan jalur gemilang malah kami belum pernah terlupa mengibarkan jalur gemilang setiap kali tibanya bulan kemerdekaan..

dalam entry tahun lepas, saye ada ceritakan ttg erti kemerdekaan bagi saye..boleh picit sini utk baca ye..erti kemerdakaan saye pada tahun ini lebih kurang sama, cuma lebih mendalam dan ade sedikit penambahan..apa pun, sama2 kita menghayati erti kemerdekaan dgn cara tersendiri..

mmg seronok jadi rakyat malaysia kan?



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

terkenang kenang

kisah baju raya..harini dah ambil baju raya..mula-mula berdebarlah jugak, manelah tau tetibe x muat pulak kan..heheh..sekali longgar daaaa..lepas tailor dah betolkan dan kecikkan sikit, kami pun pulang ke rumah..7 pasang baju sumenye ( i punye 2 jek), terkorban lagi duit ayah..dalam perjalanan balik tu, i byk termenung..teringatkan kisah2 lama..ala, yg zaman kanak2 dulu tuuuuu..

masa tu mmg kira bergaya habislah kalau cakap bab raya..dari kepala sampai ke kaki, semuanya mesti baru..sepasang pun jadilah, janji baru! seminggu sebelum raya tu kalau ayah x ajak shopping raya lagi, mmg tidur x lena..terbayang-bayang baju apa yg nak dipakai, yg penting HANDBAG dan kasut raya..

mula2 beli baju raya..kebiasaannya 2 pasanglah..satu baju kurung dan satu lagi gaun..gaun tu kire habis cantiklah masa tu..bunga2, renda2 kene ada..kaler pulak jenis yg girly2 macam pink, purple..kt area bahu tu kena kembang sket..zip pulak ada kt bahagian belakang..labuhnya sampai ke lutut..baju kurung pulak terpulang kt ma utk memilih..budak2 dulu mana la kesah sgt..part gaun je yg kesah! sekarang? yg wajib baju tradisional 2 pasang, then beberapa helai baju dan seluar jalan..nk beli baju kurung pun pk, "boleh pakai g kelas nnt"..haih, zaman dah berubah..

handbag pun item wajib ada..senang nk simpan duit raya..kalau x dpt duit raya sekalipun, kena jugak ada..kalau x mmg tak lengkap..handbag tu labuh sampai ke punggung..tali halus je..then corak mesti ikut warna baju raya..bergaya you!! sekarang pulak, handbag recycle je mana2 yg ada..selagi x rosak, selagi tu lah pakai..dulu boleh la isi duit raya..sekarang isi mekap (eyeliner, lipstick, eyeshadow), tisu, walet dan henset..warna pulak, beli je yg boleh matching dgn semua baju..

selesai baju dan handbag, beli kasut raya pulak..ni kalau x dapat, mmg nangislah..masa tu warna kasut pun kene serupa dgn baju..beli yg pvc..ada bunga setepek kt depan..malam pun tidur peluk kotak kasut raya..kalau ada kasut, kena ada stokingnya..stoken paras buku lali..wajib ada renda2..bila pakai dgn kasut, mmg bergaya habislah! zaman2 sekarang pulak, sebat je kasut apa yg ada..kalau rosak baru beli baru..lepas tu, jgn harap la nk beli kaler ikut baju macam purple, hijau, biru..beli satu, semua baju boleh masuk!


seronok jugak kenang2 cerita zaman dulu yek..dulu beria beli itu ini, tp murah2 je..sekarang, sepasang baju je dah berapa dah..mahal! apa pun, lagi elok kalau kita bersederhana kan..baju lama2 yg elok lagi, sedekahkan..hehehe..slamat berbuka!


~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

it feels fresh!

akhirnyaaaaa, blog ini telah mengalami transformasi..do you like it? i love my old layout but somehow i think this blog needs some kind of refreshment..sorry if the layout takes time to be uploaded..im trying my best not to put evrything here..hehehe..so, pls welcome this new layout and enjoy ur reading!

oh ye, this is my sis in law's business..u can buy online or go to her house to try them on!


Powered by BannerFans.com

Love ~ m.a.n.j.a.m.a.s
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

by ayza

nama timangan
.manja, angah, b, mastot.

anda seorang yang
.mengada-ngada dan sengal.

insan teristimewa
.femili.
.huney.

lagu kesukaan
.byk woh kalau nk senaraikan.

food kesukaan anda:
.saye tak memilih, suka semua.

sikap yang membuatkan anda stress:
.baran.
.suke besarkan mende kecik.
.suke pk lebey2.

benda yang mesti ada dalam beg anda:
.purse.
.pen.

lip icewarna kesukaan anda:
.kuning.

kali terakhir anda menangis dan mengapa?
.rahsieeeee.

tag 6 rakan:
.malas nk tag.

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

memalam bute ni kan..ade je..

..haih, saye rindu die la..
..walopun td dah jumpe mase dia teman saye bebuke..
..tetap rindu jugak!..
..itu la, die selalu dtg..kan saye dah termanje2..
..x boley nk pisah lama sket..
..ape pun kan..
..saye mmg rindu die..




Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

ramadhan pertama yg indah =)

oh la la! ramadhan tiba lagi..i sgt x sabar menunggu ramadhan..part mana yg x sabar tu i pun tataw..x sabar sebab lepas tu raya ke, sebab ada bazar ramadhan ke, sebab ada kuih byk ke..cuma yg i pasti, inilah masanya utk i menambah pahala..memperbaiki apa yg patut..iyalah, kite manusia ni kan selalu je terleka..masa ni jugalah i dapat menguji ketahanan mental dan fizikal..tambah2 part tgk makanan di siang hari..fuhhhhhh! maka sebagai menyediakan diri utk mengharungi bulan puasa..i dan huney pantas ke flaming steambot kt sunway malam sebelum puasa..dah dapat untung meniaga tu, sesaje la nk belanje huney..kt sini rm19.90 je sekepala..buffet..makan la sampai kembong! seyes i makan x berenti for 2 hours ok! tu kire makan seperti tiada hari esok la tu..


..huney yg mengamalkan bersopan santun amalan mulia..

..i yang berkonsepkan makan seperti tiada hari esok..

puasa bermula dengan kekecohan..x bersahur sbb lambat bgn..tau2 je azan subuh..hehehe..apa daaaa..tp alhamdulillah, mmg x rasa lapar pun..semua lancar je..huney pulak ada interview hari ni..actually x rancang pun nk suruh huney dtg..sekali tup tup..pumpang pumpang..huney pun dtg..sampai dalam pukul 3 lebey..eksaited woh! sbb ni la 1st time enche shimi berbuke sekali ngn my family..last raya, huney belom kenal2 ngn my family lagi..so kali ni gembira harus lebey!

macam biasa, wajib pergi bazar ramadhan..kami mmg pakai mask la..ayah dah kasik warning keras, x pakai mask takley kuar! dah serupa ninja pulak..by the way, i dah start pakai mask bile g kelas =D

..seronok jugak pakai mask ni..bile buat muke kt org..org x nampak..puas i buat muka kt enche shimi..hehehehe..

bila masuk waktu, berbuka bagai nk rak..enche shimi siap tambah..sukeeee..i suke tgk dia makan selera2 ni..hehehe..xpe, perut naik pun i syg! lepas tu, kami ke masjid pulak..ayah pergi surau kt seksyen 8..i dan huney ke masjid bangi..nasib baiklah sempat solat isyak dengan imam..yg kesiannye, selipar huney kene kebas..hish, selipar tu dah la agak nazak la keadaan dia..puuuunnnn kene kebas..hampeh..nasib baik i mmg sentiasa simpan selipar spare dalam kereta..selamat la enche shimi x payah berkaki ayam..

oh ye, ni i ada snap satu gambar..mmg for me kenangan manis habisla! yela, selalu gambar dating2 kan..ni 1st time kot i snap gambar cenggini ngn bopren sendiri..

jeng

jeng

jeng


ustaz dan ustazah! wahahahaha..gelak sensorang taw bile tgk ini gambar..



baiklah rerakan..saye sudahi entri ini dgn wabillaahitaufiqwalhidayah..wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

entrepreneur week punye pasal!

barulah berkesempatan post pasal ni..dis sem i ambik subjek entrepreneurship..so kene meniaga2 la kan..kami sekumpulan bersepakat utk menjual aksesori wanita, kasot crocs, baju2 dan selendang dgn harga yg murah..alhamdulillah, jualan ok, adalah untung sket2..hehehe..3 hari meniaga ni mmg best..then asek makan je..yela, lebih 60 gerai, macam2 adaaaaaa..yg kelakarnye hari ketiga lepas tutup kedai, kami panjat pulak blok a dan menjaja2 dekat lecturers..hahaha..bole tahan masyuuukkkkkkk~ ape pon, sile layan ini gambar yek =D






..kami stay dari pukul 8mlm smpai tgh malam siap2 kan deco dan barang2 jualan..



..1st day..tema purple..beria x? hehehe..2nd day tema pink n 3rd day tema hitam..

..miera, me n ekin..berjimba2..


itu saje utk kali ini..happy sgt semua dah berakhir..lepas tu, tidur x igt dunia..hehehehe..oh ye, selamat berposa semua!

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

happy birthday!

hari ni genaplah 2 tahun usia ilman..hish, dah makin besar dah anak buah aku nih..dah nk dpt adik pon..maken hensem! sambutannye dibuat ahad lepas..sian ayah x dpt join sbb otstesen ke JB..me miss u ayah! i sgt kagum dgn kek tu..cantek gilos..




..cantek kan? geram gile aku tgk! nk makan pun ala2 sayang jek..ada yg frame jugak kang..

haaa, ini besdey boy nyer..hadiah kemain belambak..bajulah mainan lah, jeles i..tp xpela kan, biar dia enjoy zaman2 muda dia..hhehehe..dia tgh gile otromen skang nih..asek nk berlawan jela..kejap jadik otromen, kejap jadik monster..ni ha, my bro belikan ini utk dia..

..berkali2 dia cium mulut otromen tu k! pipiku yg gebu ni dia x cium pulak..uuuuu..


apa pun, selamat hari lahir ilman syg! nnt besar2 kang makngah bawak jenjalan yek!

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

derma darah

seperti yg dicanangkan, kempen derma darah pra-ramadhan 2009 telah pon selamat dijalankan..mggu lepas merupekan minggu yg sungguh menguji ketahanan fizikan dan mental..nk dekat mental jugaklah i nih..mana taknya, nk kene prepare utk derma darah dan entrepreneur week sekaligus..hish, project sem tuuuu..enche shimi pulak ada di miri..mmg haru-biru la jawabnye..mungkin sbb x cukup rehat, i jatoh saket lagik =(

sambutan org ramai thdp kempen ni bolehlah dikatekan bagus..ala, dah lepas target tu kire bagusla kan..hehehe..saye pulak, tetiap hari akan pergi ke jusco equine utk edar2 flyers dan memastikan program berjalan lancar..maklumlah, aktiviti ni di bawah biro kami..dah tentu2 kene pastikan proposal ok, communication ok, segala2nya ok..tp nk buat camno, ade jugak la miscommunication..harap2 ktorang dpt perbaiki utk next program! jutaan terime kasey buat abg dani (spm97) yg sumbangkan 10 kotak air mineral, abg johoe (spm96) yang sumbangkan tshirt untok sukarelawan, team PR yang bertungkus lumus hebahkan aktiviti ni, kak mulan yg berjaya kutip sumbangan wang ringgit, senior2 yang menyumbang wang ringgit dan tenaga dan sesiapa jua yg dtg menderma, membantu dan melawat!

yg lagik besh my classmate, miera nk join aktiviti kali ni..bile lagik nk buat pahala kan mira!




..kak ju mendaftar sebagai penderma..kak ju layak menderma, kire ok la..



..beria isi borang, sekali both x layak daaaa..miera sbb baru pas operate, i pulak sbb ada sorethroat..

..kami..ni gambar hari sabtu nih..

terendakian sekalian, terima kasey atas segala sumbangan..kite da lakukan yg terbaik, harap2 bolehla mengatasi kutipan pek darah dari ansara lain..go ansara terendak!

*ansara = anak sains MARA. kire ex-MRSM la ni..

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

ape kate..

apa kata anda sertai saye utk same2 berbakti kepada masyarakat?

jusco equine park (depan pintu jusco)

14-16 ogos

kontek saye atau shimi utk sebarang soklan yep. 016-3382341 (shimi). no saye? sms shimi dan mintak pada dia ye

p/s: yeyeh ma blanje crocs! nk beli satu utk huney tp crocs laki x de! syian~


Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

boleh?

.kalau hati luka.
.ambik plaster.
.tampal.
.boleh baik ke?

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

tag memalam bute

Be honest, who is the easiest person in your life to talk to?
.myself.

How did you wake up this morning?
.my huney called me. yeah, almost everyday.heeee

When was the last time you were in a very good mood?
.now.

What's the weather like outside?
.the weather is nice for now.

Are you wearing something you borrowed from someone?
.nope2.im wearing my own pyjs.

What was the last thing you bought?
.kuetiaw at mali. oh i love the taste of the kuetiaw. so much!.

Want someone back in your life?
.someone who? not my exes. but long lost friends, yes i want them back!.

How fast does your mood change?
.quite fast lately. but i recover fast. =)

What do you want for your next birthday?
.great health, smiles and laughter. pressie? aaaa, sure!.

Is there something from your past you hate talking about?
.sure.

How old do you wish you are when you die?
.as if i have the options!.

What does your hair look like?
.aaa, straight and not so black.

Last person you saw other than your family?
.abg is. my senior..hehehehe.

Would you rather go to a party or out of town?
.out of town. i love peaceful places.

Do you have someone of the opposite sex you can tell everything to?
.yes, he is my boyfriend.

Who was the last girl you talked to not including family?
.kak julia, after the ansara's meeting.

Are you afraid of losing the last person who texted you?
.mr boyfie? of course i am!!. wuwuwuw

Is there someone that makes you happy everytime you see them?
.that special someone.

Would you rather date someone with a British accent or and Irish accent?
.how about kedah accent? hehehe who cares?.

Who is the first person you thought of this morning?
.him. because i'll be talking to him when he wakes me up!. heeee~

Have you ever thought something would work out, but didn't?
.oh, i think im expert in this thinking thing!.

Was this week good?
.yes, for me.

Do you have a bad habit?
.i'll write a long list later on!. heheh

Can you sleep in jeans?
.cannot! pantang ni!!. doesnt matter how tired i am, i must slide down the jeans and pull up the pyjama!.

Are you happy with life right now?
.i have no problem with my life. everything happens accordingly. alhamdulillah =)

Some that can always make you laugh.
.family, friends and my boyfriend. u dont wanna see me laughing like crazy.

When is the last time you touched drumsticks
.which drumsticks??.

Is it okay to kiss people when you're single?
.aha, not for me!.

Who would make you happy right now?
.my huney! but he's sleeping rite now. heee, dunt worry, he'll call me tomorrow!.


Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

macam-macamlah mas ni!!

tajuk cam menyampah kt diri sendirik je..hehehe..ok2..ni kesah tebu..i suke makan tebu..enjoyla gigit2 tebu, isap air dia suma..last i beli tebu masa form5..x tahan sgt so mintak nk beli kt pakcik yg jual air tebu..ala, 2 ruas jeeeee..

kini setelah bertahun-tahun..i masih sukakan tebu..setiap kali ke pasar malam, geram jek tgk tebu..nk suh enche shimi tanyekan, dia cam malu..mebi dia x penah buat camtu kot *fine, mmg x pernah*..sampailah ptg td..kami ke pasar malam rabu..mungkin enche shimi rimas tgk i dok tenung tebu tu..siap lalu lalang depan stall air tebu tu byk kali..

ney : yela2..jom tanye org tu..
saye : eh! x payah laaaaa..xpe2..x payah.. (masa ckp ni senyum sampai ke telinga!!)

akhirnye, beli 3 ruas dengan harga seringgit..oh indahnye!! terime kasey syg sbb belikan tebu tu..malam ni, i dgn rakusnye makan tebu sambil wat muke nikmat..x kesahla org nk kata i gila ke hapa..janji setiap titik air dari tebu tu i telan dgn penuh nikmat dan syukur..hampas dah kering baru kuarkan dari mulut..

heeeee, macam2lah mas nih!!



Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

kesah si pemalas~

ah, pemalas!
baru semalam i bukak myspace dan godeh2..edit itu ini..bersawang sgt dah mespes tu! well, sesapa yg belom add..sile2 la ye.. manjamas17@yahoo.com.. kasik smangat rajin tu sket..hikhik..

for progress, malam2 buta ni, i baru siapkan surat utk di fax kan ke UPNM esok (eh! harini!)..dah x boleh nk tangguh dah..esemen pun kene jalan, hal2 ansara terendak pun kene jalan..macam x larat nk mengharung bulan ogos ni..otak padat..sendat..risau sgt memikiorkan program derma darah..volunteer x cukup! i pulak nk kene prepare2 utk entrepreneurship week..marah sir saravanan kang! huney? dia ada kelas masa tu!

byk yg i belajar..mcm2 mende kene amek kire..bajet ke mana..promosi ke mana..bil talipon pon melambung this month..sowee ayah! tp sgt beruntung la ahli ansara yang lain mmg very helpfull..boleh jugak tlg itu ini..ringan kan kerja! thanx sbb design kan posters..and thnx kak ju sebab buatkan surat2 jemputan..ape pun, kalau ade yg x sempurna, i da bersedia nk tanggung..heheh..tp mmg terime kasey sume atas sokongan dan bantuan anda sume..

oh ye, esok pun hari yg sibuk jugak..rase2nye i akan pikirkan benda yg sama..kepeningan yg sama..oh, tulong!

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

istimewa

layang-layang
setiap kali main layang-layang
saya dapat rasakan sesuatu
sesuatu yang sangat istimewa
..perasaan itu..






Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

kisah cinta di funfair..

baru2 ni i dan enche shimi terjumpe sebuah funfair yg terlotak di kajang..nk eksplen kt mana pun payah sbb pakai jalan dalam, bukan highway..apa pun, kami bertekad nk pergi dan malam td, sampailah kami ke funfair tersebot..fuh, dah bertahun2 x pergi funfair, terasa sgt jakun dan eksaited pulak!


..ni pemandangan dari luar la..sistemnye kt sini, beli token, dan serahkan kepada penjaga permainan or booth bila nk main..makanya kite bebas la nk beli berapa pun kan..

zaman dulu kala, nk main permainan kt funfair mmg murah..satu game rm1 je..sekarang..rm4! rm4 = 2 token..mahal! tp sbb napsu tu agak tinggi, me n huney habes dalam rm60 jugak la kt sini..kami share2 duit beli token..heheh..x bule nk kawal dah!

ade dalam 6-7 la permainan bermesin..yg gerak laju2 tu..tp kami naik 2 je..yg 1st tu mmg memeningkan kepala..nasib baik x keluar lagik isi perut ni..pendek kata, asek menjerit jela..yg kedua boring jek, tp sbb kereta berpusing tu bergerak dalam tempoh yg agak lama, layan ajela..ahhh, belagak! the truth is i pening lama dan tahan loya je ok!

kemudian kami mula merayap2 ke booth permainan..adela baling2 bola, cabutan bertuah, baling dart..kt sini la duit kami byk habes! yela, dah tamak kan, dpt satu nak lagik!

..hadiah pertama yg dimenangi..dpt kt ilman ajela! x kan i pulak nk main henfon bunyik2 kan..


..bodo2 jer permainan dia..semuanya bergantung kepada nasib kan..tp so far, mmg satu dua jela yg kami x menang apa2..


..haaa, last skali kami main bingo..1st time main, nasib baik sbb bingo..tp ada 3 org lagi yg dpt bingo maka pakat baling bola utk dptkan mata tertinggi..kami dpt 2nd place so x dpt la hadiah besa! dpt yg kecik je..kt sini je i main smpai 4 board ok..habis rm14 kt sini jek!

sgt gumbira! yela, sejak kebelakangan ni huney asek stress keje je..kami pun byk la bincang2 pasal keje, study sume..time gumbira2 adelah agak kurang..tp bila dtg funfair ni..lupa sekejap sume masalah..seronok tgk huney bergumbira..yg paling kiut, dia asek ase bersalah je selagi x win anything for me..last2 lepas dah dpt patung shinchan baru la dia lega sket..hehe..yela, mainan2 lain tu, layak utk ilman jek!


..ni la hadiah2 yg berjaya dimenangi..ada replika moto..shinchan, henpon mainan 2 bijik, patung otromen kecik dan yg hijau tu adelah kipas..kipas ni mmg besh bangat!..

itu sajela cerita utk kali ni..haih, funfair..funfair..

..kamu, hati saya ada dengan kamu..x kiralah ada hadiah atau tidak..yg penting bila saya terhuyung hayang dalam kepeningan, kamu ada untuk saya berpaut..terima kasih syg..

Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

BBQ n potluck part 2

ni kesah lame k, tp sesaje nk cite jugak~

setelah lama merancang, akhirnye tuan tanah yakni brader rez dah tetapkan tarikh 25 julai utk melangsongkan bbq dan potluck, sambungan dari event yg sama tp diadakan di rumah enche shimi..kali ni, i bawak coleslaw..enche shimi pulak bawak marshmallow dan sosej..kebetulan pada hari yg sama saye dan enche shimi harus berjumpa dgn pegawai Jusco utk program derma darah kami tu..lokasinye agak berdekatan dgn rumah brader rez maka kami merupakan tetamu pertama yg sampai..


..org belom sampai maka saye dan buah hati menggila-gila dahulu..

..haaaa, meriah x meriah??..

..antara makanan yg dibawa..


..amacam? sluuurrrrpppppp!..


..oh, pasangan gumbira..


..me, kak ju spm92 dan kak sherry spm97..


..2 org tgh tu kire org suruhan la..sapa suh jd junior kan..hehehe..sorg spm2006 dan sorg lg spm2005..

majlis mmg meriah..seronok bergelak ketawa..yg mana bawak anak2, pun seronok sbb anak2 dpt kawan bru..sama2 kongsi mainan sume..apa pun, event mcm ni mmg best..dari spm87 hinggalah ke spm2006, semuanya menjadi sahabat..iyelah, sumenye bersekolah di sekolah yg same kan...peace~


Love, m.a.n.j.a.m.a.s.
~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

Blog Widget by LinkWithin