MARI MENGIKUT

Me and you :)

gravatar

beraya di bangi~

taun ni, kami sekeluarga x balik kedah..adik mimi nk PMR, belah utara pulak asek banjir..ma cakap, tamau laamek risiko pape, maka..here we are..beraya di bangi..=)
hari raya yg sungguh berbeza dan cool..tak kelam kabut..tak payah menempuh azab naik kereta smpai 10 jam (biasanye) disebabkan jamm..simple je raya kali ni, bukan sng nk berayacool cmni..hikhik..

raya pertama

pagi2 lagi dah bangun, susun2 kuih macam biasa..x terasa mcm nk pakai baju raya pun..tp xpe, setaun sekali jew..sarung ajelah..me pakai kurung pahang kaler purple..err, pink kowt..lepas dah bersiap2, kami mula duduk kt hall, nk beraya..

selepas selesai beraya, (dan terima duit raya)..kami call tok kat kampung..beraya pakai fon jer..nasib baik buleh buat loudspeaker, semua dapat beraya dgn tok..tak payah berebut2 talipon..hehe..selesai semuanya, kami duduk sembang2..meneka2 siapa lah yg akan datang beraya ke rumah kami?? nak tahu siapa dtg?? haa, akak rohaida..akak ni pernah amik upah cuci rumah dulu..bukan maid, cuma kadang2jer, dia dtg bersihkan rumah..baik akak ni..borak2, makan apa yg patut (tuan rumah makan lebey), kemudian rumah kembali sunyi..tetamu kedua, aunty latifah..aunty ni pulak x balik kampung sbb kesihatan beliau yg kurang baik..semput kata beliau..beraya lah kami ngn auntytu..yg ketiga, sorang budak darjah empat, yg dtg utk menadah duit raya..setelah selesai misi beliau mendapatkan dwit rayer, kami sekeluarga dibiarkan sunyi di teratak kami kt seksyen 8 nih..cmni lah beraya di kl..sunyi..tp ntah la..terasa mcm cool..heheh

selepas tghari, kami semua dah tukar pakai baju rumah..haih, x kuasa pulak nk berbaju raya sambil baring2 tgk tv..huhu..yg kelakarnya, utk lunch hari tu..kami pakat2 makan maggi..hahahah..masing2 dah penat kemas rumah dan buat ketupat pulut, maka x der la sape2 yg nk masak lunch..ade ke raya makan maggi?? cool x cool?? hahahaha..

malam lagi best..pukul 11.30pm, kami sekeluarga keluar, bertolak ke KL..kate ma, nk jalan2 tgk lampu..kami ke dataran merdeka, join sekejap anak2 muda melepak..beza nya, kami melepak bersama keluarga..bukan lari dari keluarga..hehehe..puas melepak, kami ke lorong haji taib..igtkan, sunyi..rupa-rupanya, meriah..para penjual tubuh (separa lelaki) masih cergas menjalankan aktiviti..ma cakap, seronok ronda2 mcm ni..errr, di malam raya pertama?? eheh..selepas merayau, kami isi perut kt kedai mamak..ya, pukul 2.30am baru kami tiba di rumah..yes, raya pertamaku...

raya kedua..

lagi sempoi..dari pagi, semua pakai baju harian kt rumah..dari pagi sampai ke malam, pakat melangok tgk tb..for lunch, ayah buat bubur nasi, dengan daging..besh..malamnyer pulak, kami sekeluarga makan di kedai Rasamas di Alamanda..kami bershopping barang keperluan..malam tu, tiada aktiviti rayau2..kami tidur agak awal..tetamu pun xder..haih, simple nyer raya keduaku..

raya ketiga..

seperti raya kedua, kami sekeluarga melangok tgk tv..meriah astro raya2 ni..byk muvie besh2..puas melangok, pada malamnya, jam 11.30pm, kami sekeluarga sekali lagi keluar merayap..kali ni area bangi pulak..kate ma, nk tgk brapa ramai yg dah balik bangi..hahahaha..lawak la..kami singgah makan di kedai mamak, kemudian meneruskan aktiviti merayap..nk tau ape yg kami buat?? kami park kereta, dan sama2 menonton org merempit..hahaha..ade ke cmtu?? kami duduk dalam kereta, menonton dari jauh..lama jugak tgk diorg berlumba..mcm2 style..haih, dh penat, kami kembali ke rumah..hampir jam 3 pagi..huhu..

cool kan?? yes, raya di kl, yang jauh dari kedah ni mcm boring..tgk la aktiviti kami..merayap, merapu2..tp ape yg me rase..raya taun ni sgt berbeza..x kelam kabut, x payah pack baju utk 5 hari (x suke pack baju..sob sob)..bebas merayap2..klu kt kampung sure tidow awal nih..

yang paaaaaaling besh..dpt meluang kan masa bersama keluarga..even baring2 tgk tv, me rase..inilah rayer yg paling besh..betoooolllll~

gravatar

mak aihh, time raya layan mat rempit. Layan je remp-it kat tv, kan ada. hahahaha....

gravatar

ish2 mas nie.. ahaha.. org raya kat kampung la baru rase masyuk.. nyah2 kt lrg hj taib tu ade ke patut bln Syawal pun menjual2 lg.. sume kedai tutup.. ahaha

gravatar

nk wat canew kak sherry, dah parents mas nk tgk..huhuhuh

Blog Widget by LinkWithin