MARI MENGIKUT

Me and you :)

gravatar

gossip gossip raya!

ini adalah entry panjang. super panjang. sape yang malas bace, sile la tutup..heheh..ni aku sesaje jela nk cite sbb aku tak balik kedah taun ni..adek aku ade trial spm so mak aku nk dia dok umah elok2..kurangkan risiko katenyer..

untuk menyenangkan cite, aku nk pecahkan siri raya ni kepada 3 bahagian ye..senang sket cucu cicit aku nk baca nnt =D

SEBELUM RAYA

or dalam erti kata lain, bulan puasa la kan..mmg sebulan berpuasa tu tak terasa sgt sbb aku bizi mcm biasa..kelas berlonggok2..esemen menggunung! sbb tu la cepat je masa berlalu..puasa taun ni aku mmg happy sgt la sbb almost everyday aku berbuka ngn enche shimi dan family aku..disebabkan mak aku cuti sabatikal 9 bulan, mak aku ada je kt umah dan masak best2..puas hati woh! aku ni dari kecik mak bapak bekerja..ni kira 1st time la merasa mak ada kt rumah sepanjang masa..masuk opis suke hati je..kihkih..berbalik kepada kisah puasa..kalau aku ada kelas 5pm-8pm ke, 6pm-9pm ke..mmg enche shimi akan datang berbuka sama kt kolej..dia pun segan kot..takkan aku berbuka luar, dia dtg berbuke kt umah? errr padahal ma ayah x kesah pun..tp aku sokong dia dtg kolej teman aku berbuka =D aku kan mengada2 sket!! paling aku puas hati, aku sempat bershopping raya kt times square..murah wehhhhhh! siap bermurah hati belikan baju kt adik aku lagi..



cute kan fatih? tp aku rasa ilman lagi kiut..ahhhh, suke hati la..janji 2-2 aku sayang separuh mati! sonok oooo ade anak sedare..kihkih..ni masa main bunga api beramai2..along aku paling jahat sekali..suke2 je baling2 mercun kt kitorang..

emm, aku rasa abg aku ni muke cm cina la plak! apesal aku x mcm cina aaaa? *x puas hati..haha*..ni tgh main bunga api la ni..peluh2 kitorang malam tu..tp takde la main mercun melampau2..nnt over bising..x suke oh!

puasa2 pun, sempat pulak aku ngn enche shimi g merayap ke bazaar larut malam bangi..yg kat jalan reko tu..besar dah bazaar tu skarang! aku suka sbb brg dia best2 lepas tu dia x crowded melampau..cam danau kota pun best, tp terlalu byk kedai sampai aku sesak napas..errr tp still aku suka..malam tu, aku belikan something utk mama enche shimi..bagus mende ni!

ini adelah bantal panas..aku suka sbb dia boleh gantikan tungku..charge dalam 3 menet je, lepas tu bantal ni akan panas..lama pulak panasnya..so best la kan..agak2 nak pakai, cas lagi =)
material bagus, harga pun sgt2 berpatutan..mmg sesuai la utk sesape yg slalu sakit2 badan..letak kt tapak kaki pun bagus juge..

enche shimi pun sempat sebat baju melayu kt sini..aku pulak sebat baju kurung..best weh! dpt baju kurung murah!! and cotton..heheh trend kan skarang?

ni kami singgah minum2 jap..tgk la enche shimi wat mulut kerang..hish kiut aaaaaaaaa..huhu geram lak aku tgk..cam nk cubit..kihkih

aku letih nk demam senanyer tp bab jalan2 ni pantas jek! masa ni kami baru balik dari majlis berbuka kt umah YB Dato' Razali..bermiting ansara sekali kt sane..btw, enche shimi suke ok ejek gelang aku tu..huh!

ni paling kiut! tah nape aku rase enche shimi cam kiut gile bile naik moto ni! hahaha..ni moto yg aku pakai mase berulang g uniten dulu..ptg tu malas nk naik kereta g pasar ramadhan..so sebat moto ni jela..bising jek mulut aku mase snap2 gambar..sape soh kiut!!

YAYAY ESOK RAYE!!

malam raya, kami mengemas rumah mcm nk gila..ma n ayah pulak dah janji nk bawak aku n adik jalan2 kt kl..maklumlah, raya kt kl kan..kene la beraktiviti..kalau x, busan oh! kami ke jalan TAR..jem weh! tp alhamdulillah, dpt parking dekat =D


masa ni, pukul 1 pagi la lebih kurang..ramai orang kan?..barang2 pun best2..lelong baik punye! baju kurung best2 tahap 3 pasang RM100..selendang? sehelai RM5 je weh!! kuih raya selalunya sebekas tu rm20-rm25 kan? kt situ, 3 bekas RM20..hahaha melampau! ma sebat karpet 2 helai..dpt rm26 aje sehelai..ayah pulak beli sampin..berbaloiiiii..emmm, x sabar aku nk ajak enche shimi jalan2 malam raya sekali..ape pun, kene kawen la dulu..ye x? hikhikhik

ni la sampin songket yg ayah beli..sehelai Rm15 je..mana nk carik? alang2 tu beli byk2 terus..menyesal x belikan kt along ngn enche shimi..masa ayah pilih2 tu aku ade la call enche shimi..btaw psl ni..tp dia cakap cam biase je..lepas tu wish goodnite..aku igt dia tamau la kan? kalau nk sure dia kirim..huhu..kalau aku tau, aku beli byk2..adehhhh..

x habis lagi, kami round jalan raja laut dan taman tasik permaisuri..ramai wooo org2 yg menjaja body malam tu..bersepah2 depan tangga tunggu pelanggan..esok raye pun masih gigih 'menjaja'..kt taman tasik permaisuri pun ape kurangnya..kawasan 'lelaki bersama lelaki'..huhu apelah nk jadik..

kami balik rumah pukul 4pagi..hahah boleh ke nk bangun besoknye nih??

EH! DA RAYE LAAAAA!!

SELAMAT HARI RAYA!! Berjaya jugak bangun pagi dalam kepayahan..hahah da name pun tido pukul 4..mmg liat la nk bangun! sarapan kami adalah ketupat daun palas dan gulai daging..


ketupat n gulai ni ayah yg buat..yela belah selatan ni susah nk jumpa ketupat cenggini..tp kami kan org kedah, kene la makan cara kedah..heheh..btw, makan pun x berapa nk lalu sbb dah biasa puasa kan =)..lepas sarapan, bukan nk beraya tp sambung kemas rumah..hahah sapa suh merayap semalam! alih2, pukul 12 baru kami beraya..

raya taun ni cam sunyi jek sbb along takde..along beraya belah bini dia..so kami 4 org jela yang tinggal..sepi2 pun, gambar bersepah2..haha tp ni aku buh sket2 jeklaaa..gambar indoor outdoor sume cukup! lepas tu, taun ni dpt dwet raye! haha adik aku la ni..dia cakap dh byk taun x dpt dwet raya..so ma n ayah pun kasik la kami dwet raya..mungkin jugak nk hiburkan hati anak2 yang x balik kampung..kehkeh..lumayan! btw, adik aku melampau ok..walaupun ayah n ma x bagi dwet raya taun2 lepas..adik aku shopping berbakul2 ok! ceh! same la tuuuu..eh, aku x bagi la dwet raya kt adik aku..huhu sok jela bagi!


smangat ok baju aku sama ngn adik aku..borong kt parkson aje..nasib baik ade sale =D

ni gambar raya roki..bising je ma nk ambik gamba ngn roki jugak..kunun family la tuh! mamat tu tgh sebuk tido, kitorang kacau dia..hehehe..time aku amek gamba ngn roki, dia da start marah dah..

masa ni roki dah menyampah sgt2 dah tu..tp aku paksa jugak..haha ala rocky, hari raye kan..mane bole marah2!!

habis ayah smayang jumaat, kami gerak ke alamanda..sbb tak masak apa2 for lunch..menggagau2 jugak nk carik tpt makan..last2 kami lunch kt secret resepi..sedap! lepas tu merayap2 la kt alamanda tu..g parkson la ape..x ketinggalan beli barang2 dapur kt carrefour..dgn pakaian raya pulak tu..erm, raya pertama g shopping..pelik..tp best!


sume da lapa time ni..lunch pukul 3 la katekan..mmg licin la! for diner, kami makan mcD aje..hehe

geng boria anak pakcik rahim..hehehe..da lame gile weh x pakai baju same ngn adek aku nih!

malam tu, kami ke kl lagi..round2 naik kereta..kali ni kami ke kampung baru..ayah tunjuk la tpt2 deting zaman dulu..masuk celah2 perumahan..ayah tunjukkan sekali kawasan yg kena bakar masa tragedi 13 mei tu..this time, balik pukul 1 lebih..insap, tanak balik kol 4 dah! hahaha

raya kedua, mak aku masak nasik ayam hainan..yang ayam stim tu..menangis woh aku makan..adik aku makan tah baper pinggan..enche shimi pulak bisin suh simpankan! mak aku cakap nnt tggu dia dtg beraya, mak aku masakkan semula..haa, tgk la camne ma manjekan enche shimi..over! raya kedua, kami byk melepak depan tv je..huhu..malamnye nk tgk muvie tp dah full..aku pun book la tiket utk malam esoknye..nampaknye, malam raya ketiga, kt alamanda ajelah kami..

tu je update super panjang..setidak2nye aku takde la lupe aktiviti2 aku sekeluarga bile raya kt kl kan? kepada sesiapa yg baca blog ni, selamat hari raya, maaf zahir dan batin yek..kalau ade aku terkasar bahasa ke apa dalam blog ni, aku mintak ampun dan maaf..kepada sesapa yg pernah cari gadoh ngn aku dulu, aku cakap sayonara ajela..FB korang sume aku dah delete..FB pasangan korang pun aku akan delete..bila aku takde amek tau hal korang, takde la aku rase cam nk maki aje..betol x? hehehe..sesape yg nk travel jejauh tu, drive baik2 ye..semoga selamat sampai ke destinasi!

kepada siti ku syg yg beraya jauh di perantauan, tabahkan hati ok..akan manje jamu ur parents sampai kenyang kt sini..heheh..luv u byk2!

enche shimi yang beraya kt penang tu, jangan noty2 tau..saye rindu anda berbaldi2..da la nnt nk otstesen pulak kan? kem salam kt mama ngn ayah..nnt bawak kereta hati2 taw..oh ye, roki kem salam..dia nk dwet raye katenyer!


salam sayang,

~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

gravatar

oh!patutla aku rase ade yg kurang pd hari raya aku!!rupenye aku xdpt ketupat palas lg taun ni!!ciss...perlu g umah sdare2 utara aku utk mendptkannya!ye!ahhaa

gravatar

sile2..dtg umah aku pon tade hal..heheh

gravatar

kan? hahah cam nak makan dia cicah rendang!

Blog Widget by LinkWithin