MARI MENGIKUT

Me and you :)

gravatar

shh, tlg jgn bagitau cikgu =P

hah, ni la dia entry pasal kelas menjahit..ramai kawan yang bertanya, dari zaman start final exam aritu (5mggu lepas) aku dok jerit2 kt FB cakap nk sgt belajar menjahit..sapa yg kenal aku, i mean betol2 kenal..mmg dah boleh agaklah, mmg betol aku masuk kelas menjahit..but after examlah..

so intro sket la..kot2 ada yg minat kan..sekolah menjahit ni tawarkan sijil asas kursus jahitan dgn diploma..sijil tu akan belajar la sume2 yg basic..tp x la basic sgt.,.ada kurung, kebaya, kurung moden, beberapa jenis lengan baju, beberapa jenis kolar,baju tidor, byk lagi la! termasuklah baju melayu dan kemeja..yg paling minat adelah seluar..berpoket dan x berpoket tp x kesahlah, bole pakai sudah! tp mmg cadangnye nnt nk jahit seluar utk keje je byk2..jimat! yg diploma pulak, akan belajar jahit baju2 berlining, berfesyen yg sakan tu, baju pengantin sume la..kire kalau nk bukak butik andaman, kena amek diploma..

tempoh kursus ni (utk sijil) adelah antara 3-6 bulan..bergantung kepada berapa kali kita ponteng kelas, lambat atau cepat kita siapkan baju2 n habeskan silibus..dia x terikat..ada sesi pg, ptg n malam..ada 3x seminggu dan 5x seminggu..tp aku rembat je g pagi sampai ptg tetiap hari sbb nk cpt kan..kang da stat study, g satu sesi jela kot..yuran dia around rm1500..peralatan rm190 dan pendaftaran rm50..tp ada student price..student price dia rm1380..selebihnya kenalah bayar utk peralatan n pendaftaran..utk aku, dpt la student price *ngeee*

cara pembelajaran dia pulak 1-1..meaning even kelas tu ramai yg dtg tp masing2 gerak sendiri..sapa dah habes n nk move on to d next topic, panggil je cikgu..kira sapa cepat, dia la cpt habis..cikgu tu sgt2 baik dan best! utk kami yg dtg pg-ptg ni, break suka hati je nk baper lama..hehe tapau nasik bagailah..kelas pulak berhawa dingin..mmg selesa! student laki tade plak tuh..masing2 pakat dtg freehair jek..bole la menjahit gaya bebas..berlunjur la hape..heheh..ada soklan, tanye jela ok..bg aku x rugi je belaja mende2 ni..atleast raya kang aku bole jaitkan baju utk 1 family..x jimat tuh? then bole gak aku wat product sendirik utk nice on girls..mana ada rugi bila kita menuntut ilmu kan? kan? ok, sekolah menjahit RMZ Fashion ni letaknya kt kawasan kajang..berdekatan dgn mydin kajang..dekat jek..

panjang plak intro..selebihnye, tgk ajela gambar..tp jgn btaw cikgu taw kate aku x wat keje! heheh



..ni ruang kelas..sebelah tu ruang cikgu..ada kusyen, tv sumelah..cuma tanak la amek gamba kt situ kan..cikgu ade! uuu kantoi kang..selebihnye gamba aku memain..heheh saba jelah ye..




apa pun, aku da pandai pakai mesin jahit..da pandai jahit pinggang kain getah..susah jugak rupanya..bukan setakat masuk getah n lipat..tp kami belajar wat pinggang keras dan getah sekaligus..tp camne2 pon, aku ttp dgn cita2 nk watkan baju melayu utk enche shimi byk2 sbb dia x suka beli baju melayu..muahahahah!



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

Blog Widget by LinkWithin