MARI MENGIKUT

Me and you :)

gravatar

wanita dan merah..

haluuuu..wah, terasa macam lame pulak x update..2-3 hari ni, sungguh bizi main cafe world and restaurant city kt fesbuk..dah macam addicted pulak..nasib baiklah skang tgh cuti sem..kalau x, mau terganggu setadi! ehehe..tp siyes besth! cube la!

sebelom sy menyimpang, mari kite berbalik kepada isu yg sebenarnye..perkataan merah tu, kepada yg tak berape biasa, sy umpamakan sebagai period or ha*d..*maaf, i x selesa sebut perkataan2 sensitip ni dalam bm..wuwuwu*..mari kite gantikan perkataan tersebot dgn 'P' ye..=D

kt sini bukan utk bergeli2 dan berbincang ttg P secara detail, tp sy sesaje nk menulis ttg simptom2 P yg berkait dgn perubahan2 sikap wanita..ramai yang menjadikan P sebagai alasan bila ade perubahan negatif ke atas sikap2 mereka..sy pun x terkecuali..eh, boleh buat2 ke?

salah satu simptom P yg agak ketara ialah kadar pertumbuhan jerawat yg dahsyat..ngeri..surut sini, tumbuh sana..picit sini, naik sana..yg ni xpe lagi..yg x boleh tahan tu, kekejangan kt bhgn abdomen..oh sgt seksa! bila kena kekejangan perot ni, ada yg kene guling2 menahan kesakitan..ada pulak yg tuam dgn tuala suam..x kurang juga yang mendiamkan diri sambil buat muka macam nk makan org..kalau sy, sy kena baring mengiring..korang camne la gamaknye kan..huhu..yg paling penting, kene makan ubat kaler pink or putih..x kesahla kaler apa..janji boleh kurangkan kesakitan..

si lelaki pun kene la paham..dinasihatkan jangan le dok cari pasal or suruh si wanitanye buat itu ini..dpt 'kaki'glove pulak nanti..bukan ape, bertimbang rasalah sikit kan..namun kalau simptom yg ini, sy percaya ada jugak wanita yg buat2..boleh dpt mc, dan excuse dari melakukan sebarang keje..alah, setakat berlakon tu kan..tp pade saye la kan..sy x sanggup la nk belakon sakit camtu, sbb dari dulu dah diajar, kalau selalu buat, jadik betol kannnggggggg!! x rela ok!

spesel kan jadi wanita ni? bila kadar hormon berubah, adeeee je menda2 lain yg sama terusik..masa ini jugak, ada wanita yg akan mengalami ketegangan payud*ra..mungkin jugak mengalami pening2 lalat..badan menjadik panas dan byk lagilah! yang paaaaaaling x menahan, wanita akan menjadik moody, cepat marah dan over sensitip..termasoklah saye! ape yg sy perhatikan, sehari dua sebelum saye mengalami P, saye akan jadik moody..masa tu laaaaa nk bergadoh dgn chenta hati..mase tu la terasa stresssss je bila buat apa pun..korang camtu x? sy ni mempunyai kitaran P yg tidak berkala..bila dah irregular tu, mmg kirim salam la nk predict bila akan P..so bila sy mengalami simptom P yg moody tu, mmg itu bukan dibuat2la kan..x suke tau bila jadik mcm over sensitip ke apa..masa tu, x dpt morning wish pon bule buat isu nk merajok..sengal x? tp betul, itu bukan buat2!

bg wanita yg bernasib baik, mereka x mengalami simptom2 P yg ketara..ala-ala mild je..senak perut pun mcm sipi2 je..beruntungnya mereka! kepada yg selalu dpt sakit dasat2 tu, sudi2 la share2 pengalaman anda..manelah tau pengalaman korang tu rare ke kan..sesape saje pun dialu2kan..ehehehe..btw, tiada sebarang paksaan dan expectation ape pun sbb topik ni mungkin agak sensitip bg anda..ape pon, kaum lelaki tu, harap paham la..kalau gepren/isteri anda mengalami simptom2 P ni (PMS)..bykkan bersabar..bantulah ringankan ape yg patut..cuba bertolak ansur dan jgn korang pulak baran sama..ada org kata, sakit P ni adelah 1/4 shj dari sakit nk melahirkan anak..*ngeri*..

enjoy ur day!



~The good life is inspired by love and guided by knowledge.~

Blog Widget by LinkWithin